söndag 14 mars 2010

Hur du fixar dina jeans, del 2

Denna gången ska jag berätta hur du syr in jeans som har tappat passformen. Har du missat någon av de tidigare delarna i min Jeansföljetong så kan du gå in på de här länkarna:
Hur du gör om dina jeans är för långa. Del 1 i följetongen "Hur du fixar dina jeans"
Hur du köper bra och hållbara jeans Första inlägget i min Jeansföljetong


För att inte missa någon del, lägg till mig på bloglovin.

  • Hur du syr in jeans som har tappat passformen

Det bästa som finns när man köpt nya jeans är ju att de sitter som ett smäck runt ben och rumpa. Det tråkigaste är att man vet att de inte kommer att hålla den passformen länge till...

När det gäller att sy in jeans så finns det både ett lätt sätt och ett svårare sätt. Det lättaste är såklart att lämna in dem till någon sömmerska/jeansbutik och be dem att sy in jeansen åt dig. Skulle chansa på att det kostar ca 100-200 kr beroende på hur mycket du vill sy in och vilken butik.

Vill du göra det själv så behöver du:
  • Symaskin med jeansnål
  • Tjockare tråd
  • Knappnålar (superviktigt att nåla ordentligt!)
Angående det med den tjocka tråden; jag har sytt mina med vanlig tråd, det går bra det med men då måste du använda korta stygn och sy sakta så att du inte har ett fågelbo av sytråd när du är färdig.

1. Fundera ut varför jeansen inte passar, för stora vid låren? Vill ha smalare stuprör nedtill? Pösiga i baken?

2. Sätt på dig jeansen ut och in.

3. Nåla jeansen, just det. Du ska nåla jeansen medans du har dem på dig ut och in! Detta steget är det viktigaste, men just nu behöver du inte nåla så noggrant. Nåla bara så att du vet ungefär. Kände att detta kunde kräva en bild så jag gjorde en i paint:

Knappnålarna är då på bilden tre stycken. Du nålar dem längst med benet och det är viktigt att "sy" med dem, d.v.s. stick ner dem och sedan upp dem igen för att de ska sitta kvar där du tar av dig byxorna.
En annan sak som är viktig. Vill du bara sy in jeansen i rumpan/låren så ska du nåla på yttersidan OM du kan göra det utan att fickorna kommer i kläm! Annars kan det gå att nåla på innersidan också.
Vill du sy in hela benen så ska du bara nåla på en av sidorna tills du kommer till knäet, sedan måste du nåla lika stor bit på båda sidorna annars kommer benet att vrida sig!

Som sagt, detta är det svåraste biten men även om du inte är bra på att sy så går det med lite tålamod.


4. Ta av dig jeansen och rätta till nålarna, nu ska du sätta dem en halv cm längre in på benet och göra så att de sitter jämnt.

5. Nu kommer anledningen till att du ska flytta in nålarna en halv cm mer än du egentligen vill ha dem. Du ska nämligen sy längst med kanten på nålarna och få jeansnålen att hamna där du först satte nålarna.

6. När du kommer till slutet av nålarna så försök att "plana" ut det du har sytt in på ett bra sätt. Fäst tråden (backa bak, kör fram på samma ställe ett par gånger) noga!

Nu låter detta svårare än vad det är. Det som är bra är att det bara är att sprätta upp om du gör fel. Något att tänka på är att sy långsamt och försöka skapa en inre bild av hur du vill att jeansen ska se ut när de är klara. Då blir det lättare att veta hur du ska sy för att få en jämn kant.

Testa på ett par gamla jeans först och använd de som provpar. Ta dig tid att titta på jeansen och fundera över:

Ska jag sy på insida lår eller utsida lår?
Ska jag sy in hela benen?
Hur får jag till en bra början och ett snyggt slut?
Ska jag sy in den riktiga sömmen eller sy in jeansen framför eller bakom den?

Sy jeans är plättlätt när du väl har gjort det en gång och du tjänar mycket pengar på att sy in dina gamla jeans istället för att köpa nya!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar